Дія активних компонентів |
Кора осики (екстракт)
Дубильні речовини кори мають антисептичні властивості. Вони полегшують біль при гастриті та порушенні травлення. Ефективні при розладі випорожнень. Підсилюють антибактеріальні можливості осики натуральний антибіотик саліцин та органічні кислоти. У комплексі вони знищують патогенну мікрофлору без шкоди корисній. Шкірка чорного горіха (екстракт)
Шкірки горіха використовувалися ще давніми римлянами та греками для усунення проблем із травленням: печії, здуття, кольок. Основна речовина кірок – юглон – рослинний антисептик, знищує гельмінти, грибки, мікроби. Ефективний від грампозитивного золотистого стафілококу, а також хелікобактер пілорі, сальмонел, серобактерій та інших грамнегативних бактерій. Ще один корисний компонент шкірок – плюмбагін, що виявляє протиракові властивості. Захищає від раку підшлункової та товстої кишки. Комплекс сполук горіха нормалізує рівень цукру та холестерину в крові. Насіння грейпфрута (екстракт)
Насіння – натуральний антисептик. Містить фуранокумарини, які зупиняють ріст колоній бактерій та грибків. Вони здатні руйнувати оболонки патологічних клітин і гальмувати процеси розмноження мікробів. Як онкопротектори впливають на мітоз ракових клітин на будь-якій стадії, припиняючи активний поділ. Відзначено й жовчогінну дію насіння. Захисні та протизапальні властивості екстракту забезпечують флавоноїди, стероли й велика кількість вітаміну С. Вони позитивно діють на імунітет, покращують стан слизової оболонки кишок. Листя оливи (екстракт)
Оливу почали використовувати для лікування гнійних ран та у розчинах для муміфікації ще 5000 років тому. Антисептичні властивості рослині надають високі концентрації гіркого фенолу олейропеїну, маслинової та олеанолової кислот. Вони ефективні від патогенних вірусів, бактерій, грибків. Здатні зупиняти вироблення їхніх білків, тим самим викликаючи загибель мікроорганізмів. Додатково сполуки знижують рівень холестерину й цукру. У листі містяться потужні антиоксиданти – поліфеноли. Шкірка граната (екстракт)
Шкірка плода містить 35% дубильних речовин. Саме танінам і катехінам завдячує рослина знезаражувальним властивостям. Таніни знімають інтоксикацію при отруєнні важкими металами, зупиняють інфекційну діарею та кровотечі при геморої, виразці, а також відновлюють слизову оболонку кишечника, знімають її запалення, зміцнюють судини. Поліфеноли гранатової шкірки згубні для хвороботворних бактерій та вірусів, але сприяють розмноженню корисних мікроорганізмів. По д'Арко (кора)
Тонізувальні й антимікробні властивості мурашиного дерева відзначали ще інки. Рослина здатна протистояти будь-якому виду паразитів і захворюванням. Такими захисними властивостями її наділяє хінон лапахол, що міститься у корі. На людину ця речовина діє як природний антисептик, схожий на срібло, причому впливає лапахол як на бактерії, так і віруси. За його присутності гинуть навіть збудники бруцельозу, дизентерії, герпесу та поліомієліту. Сполука здатна інгібувати вірусні ферменти, що запускають їх реплікацію у клітинах людини, і це зупиняє поширення інфекції. Другим з'єднанням, що працює в парі з лапахолом, є кселодин, який зупиняє зростання грибків і найпростіших (кандид, лямблій, трихофітону та ін.) Клітковина дерева сприяє розмноженню корисної мікрофлори. Тирлич жовтий (корінь)
Підвищує апетит і виділення травних ферментів. Діє як глистогінне. Зупиняючи запалення, метеоризм та гнильні процеси, що розвиваються при порушеннях перетравлення їжі та гельмінтозах, рослина створює сприятливі умови для нормалізації мікрофлори. Стимулювальними властивостями наділені гіркоти — амарогентин і генціопікрин. Алкалоїд генціанін має протизапальну дію. Імбир
Ефірна олія кореня містить гінгерол. Він знімає спазми, біль, усуває метеоризм, діарею та запальні процеси. Компоненти імбиру налагоджують травлення, покращують виділення ферментів підшлунковою залозою, знижують рівень цукру, холестерину. Чебрець
Дубильні речовини, гіркоти та біофлавоноїди рослини мають бактерицидну, в'язку і ранозагоювальну дію. Тимол ефірної олії виводить глистів. Конюшина червона (суцвіття)
Ефірна олія рослини відома антимікробними властивостями. Її активний компонент – кумарин – спазмолітик, антиоксидант і антисептик. Доповнює його властивості саліцилова кислота та антигрибкова сполука трифолізин. Конюшина знижує шкідливий холестерин, переводячи його в форму, що легко переробляється організмом. Гвоздика
Містить ефірну олію, дубильні сполуки. Цінний компонент прянощі – каріофілен. У комплексі речовини знімають запалення в шлунково-кишковому тракті. Каріофілен зв'язується з рецепторами імунокомпетентних клітин кишечника, стимулюючи їхню роботу, тому гвоздика підвищує здатність протистояти інфекціям. Евгенол ефірної олії є антибактеріальним і антигельмінтним компонентом. Кориця
Лідер серед спецій за кількістю поліфенолів, адже спеції є кращими антиоксидантами й антисептиками, котрі нормалізують мікрофлору кишечника та захищають його клітини від ушкоджень. Коричний альдегід фунгіцид для більшості видів грибків. Спеція пригнічує ферменти, що відповідають за всмоктування глюкози, чим знижує її рівень у крові. Ромашка лікарська
Хамазулен – основний компонент ефірної олії рослини – дезінфікує, знімає запалення та стимулює регенераційні процеси в ШКТ. Він усуває бродіння в кишечнику, покращує склад мікробіоти. Склад доповнюють пророщені зерна злакових культур (вівса, пшениці, кукурудзи). Вони є джерелом білків, амінокислот, вітамінів, мікроелементів, ферментів, фітогормонів і простих вуглеводів у біологічно активних та легкодоступних формах, які допомагають відновленню постраждалих тканин, підвищують імунітет, стимулюють ріст корисної мікрофлори й покращують засвоєння інших компонентів. |