Призначення |
Знижений імунітет, гормональний дисбаланс, відновлення після стресу й тривалих фізичних навантажень, попередження виникнення остеопорозу, кардіопідтримка. Підготовка до вагітності. Дітям з 6 років, дорослим, людям похилого віку, особам, які проживають у регіонах із поганою екологією.
Джерело білка, фолієвої кислоти, фітоестрогенів, антиоксидантів, клітковини. |
Дія активних компонентів |
У процесі проростання бобових утворюються у великій кількості розчинні компоненти необхідних людині поживних речовин, що легко перетравлюються і засвоюються. Бобові є концентрованим і водночас природним джерелом вітамінів, мінеральних речовин, ферментів та амінокислот, які легко засвоюються людським організмом. Крім того, вони мають властивість біогенності, тобто бобові залишаються «живими» і можуть віддавати нашому організму свою енергію. Бобові незамінні як джерело ферментів, що направляють, регулюють, прискорюють біологічні процеси і виконують важливу функцію в обміні речовин. У процесі проростання утворюються травні ферменти, що розщеплюють складні речовини, які містяться в пророщених зернах бобових, на більш прості. У результаті вживання проростків у їжу навантаження на систему травлення людського організму зменшується майже на 90 %, тому що людина отримує, з одного боку, вже розщеплені, прості речовини, з іншого — додаткову ферментну систему, яка забезпечує легке засвоєння. Пророщені зерна бобових містять багато клітковини, що стимулює перистальтику кишечника. Вбираючи воду, клітковина забезпечує пластичність вмісту кишечника і не травмує його стінки. Крім цього, клітковина здатна пов'язувати й виводити з організму токсини, метаболіти, радіонукліди та важкі метали. Ще одна важлива функція клітковини полягає в тому, що вона є субстратом для природної мікрофлори кишечника. Розмножуючись на її поверхні, мікроорганізми збільшують свою кількість, і загальний об’єм мікробіому досягає 3-5 кг. Цей додатковий віртуальний орган витісняє патогенні, гнильні мікроби і є додатковим джерелом вітамінів, незамінних та нуклеїнових кислот. Відсутність дисбактеріозу — гарантія високого імунітету й функціонального здоров'я людини.
Пророщенні зерна сочевиці — відмінне джерело білка, вуглеводів, клітковини. Містять калій, кальцій, магній, залізо, цинк, селен, бор, фтор, кремній, сірку, марганець, мідь, молібден. При проростанні в насінні значно зростає вміст вітамінів В1, В3, В5, В6, біотину, фолієвої кислоти. Кількість вітаміну С збільшується при проростанні в середньому в 22 рази. Це робить проростки сочевиці продуктом, незамінним для профілактики грипу й застудних захворювань в осінньо-зимовий період. Сприяють кровотворенню, підвищують рівень гемоглобіну.
Пророщені зерна нуту містять у складі до 30 % білка й до 7 % жиру на 100 г продукту, вуглеводи, лецитин. Багаті клітковиною (до 22 %). Відрізняються від насіння інших культур дуже низькою калорійністю – лише 120 ккал / 100 г. Містять вітаміни В1, В3, В5, біотин, В6, фолієву кислоту, із цінних мікроелементів – бор, кремній, марганець, залізо. Кількість вітаміну С збільшується при проростанні у 15 разів. Сумарний вміст антиоксидантів у процесі проростання насіння цієї рослини збільшується у 5,9 разів. Пророщені зерна нуту корисні в осінньо-зимовий період для профілактики грипу та застудних захворювань, а також при проблемах із зайвою вагою.
Пророщені зерна маша містять у складі до 24-28 % білка, 46-50 % крохмалю та 2-4 % жиру на 100 г продукту. Кількість вітаміну С збільшується у 6 разів. Сумарний вміст антиоксидантів у процесі проростання насіння цієї рослини збільшується у 5,1 разів і становить більше 500 мг на 100 г. Пророщені зерна маша доцільно використовувати восени та взимку для профілактики грипу і застудних захворювань, а також рекомендуються для профілактики цукрового діабету й атеросклерозу. Нормалізують обмін речовин, мають протимікробні властивості, сприяють підвищенню рівня гемоглобіну в крові, отже, підвищують працездатність і активність.
Пророщені зерна сої містять у складі до 40 % білка, вітаміни групи В, вітамін С та каротин. Вони містять клітковину, незамінні амінокислоти і велику кількість макро- й мікроелементи. Фітоестрогени бобових запобігають розвитку патологічних проявів клімаксу у жінок та підвищують лібідо. Лецитин захищає від утворення каменів у жовчних протоках і бляшок холестерину, нормалізує обмін речовин, роботу головного мозку, покращує пам'ять, увагу, мислення, і все це завдяки холіну, який допомагає відновити клітини мозку і нервових тканин. Є надійною профілактикою онкологічних і серцево-судинних захворювань, хвороб печінки та підшлункової залози.
|